Praktické školy ano,ne očima veřejnosti. Laický a odborný pohled na oprávněnost existence tohoto vzdělávacího zařízení. - Kuntová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce pojednává o příčinách a událostech vedoucích ke vzniku dokumentu Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, který přinesl možnost zrušení základních škol praktických a který po svém schválení vládou České republiky rozpoutal velmi silnou mediální a odbornou diskuzi. Práce systematizuje názory zastánců a odpůrců této nové koncepce. Součástí práce je i postavení Romů v České republice v oblasti vzdělávání.
Practical school yes - no from the perspective of public. Laical and professional view on legitimacy of existence of this type of educational institution.
Keywords: segregace; Romové; základní školy praktické; lehké mentální postižení; segregation; Roma population; primary practical schools; slight mental handicap