Rekatolizace jako kulturní nátlak? Choltice za Romedia Konstantina Thuna (1641–1700) a jeho syna Romedia Františka (1683–1719) - Nekvapil, Ladislav (My University, 2016)
Příspěvek se snaží poukázat na některé aspekty náboženského působení vrchnosti na své poddané v prostředí barokního venkova, na jednu stranu prostřednictvím barokního umění, s jehož „produkty“ byli obyvatelé v takřka každodenním kontaktu, na druhou stranu skrze duchovní rovinu, reprezentovanou bohatým náboženským životem (mše, činnost lokálně významného náboženského bratrstva, konání různých náboženských festivit). Pozornost je zde obrácena ke konkrétnímu východočeskému panství Choltice, resp. jeho centru – městečku Choltice, za života držitelů tohoto dominia a významných zástupců hraběcího rodu Thunů, Romedia Konstantina (1641-1700) a jeho syna Romedia Františka (1683-1719).
Recatholization as a cultural pressure? Choltice manor under Romedius Konstantin Thun (1641–1700) and his son Romedius František (1683–1719)
Keywords: rekatolizace; Choltice; Chrudimsko; Thun; náboženství; zbožnost; umění; baroko; recatholization; Choltice; Chrudim region; Thun; religion; religiousness; art; baroque