Migrace ze zemí bývalého Sovětského svazu a transnacionalismus - Vacek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá životními příběhy přistěhovalců z bývalých socialistických republik, především z Ukrajiny. Teoretická část vysvětluje pojmy migrace, integrace, teoretické přístupy k migraci, ekonomické aktivity cizinců, transnacionalismus nebo mutlikulturismus. Zabývá se důvody, které vedly cizince k příchodu do České republiky, kvůli čemu zůstali a jaké udržují vztahy se svou původní domovinou. Práce je založena na kvalitativním výzkumu a odborné literatuře.
Migration from the countries of the former Soviet Union and transnationalism
Keywords: migrace; integrace; multikulturalismus; transnacionalismus; Ukrajina; migration; integration; multiculturalism; transnationalism; Ukraine