Povídkář a fejetonista Jaroslav Hutka - Trestrová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2009)
První část práce je zaměřena na počátky hudební tvorby Jaroslava Hutky, především pak na činnost hudebního sdružení Šafrán, v období "normalizačních" 70. let v komunistickém Československu. Pozornost je věnována také činnosti opozice, která vrcholí vznikem Charty 77. Druhá část práce nabízí analýzu próz Jaroslava Hutky, která se soustřeďuje zejména na zobrazení dobových témat v textu. První část prozaické tvorby podává obraz společnosti pod vládou totalitního režimu, další část pak přibližuje život emigranta v cizí zemi, poslední část představuje autorův kritický pohled na vývoj v Československu po pádu komunismu.
Short stories and short essays of Jaroslav Hutka
Keywords: Communism; culture during normalization; Emigration; the fall of communism; democratic states; komunismus; kultura za normalizace; emigrace; pád komunismu; demokratické státy