Motiv stáří v díle Karla Václava Raise - Kozáková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce zkoumá vyobrazení stáří ve vybraných prózách Karla Václava Raise. Pro lepší pochopení reality stáří ve zkoumaném období a jeho uměleckého uchopení práce popisuje vývoj autorovy tvorby na pozadí dobového kontextu a nastiňuje situaci stáří z hlediska dějin každodennosti. Cílem práce je jednak postihnout roli postav starých žen a mužů ve vybraných dílech, jejich postavení v širších i užších sociálních vazbách, jednak zjistit, jak autor postavy starých lidí využívá k mravnímu zušlechtění čtenářů.
The Image of old age in selected prose works by Karel Václav Rais
Keywords: historie; literatura; starci; stařeny; stáří; 19. století; history; literature; old men; old women; old age; 19th century