Motivy světla a temna v díle Aloise Jiráska - Pražák, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce Motivy světla a temna v díle Aloise Jiráska si klade za cíl prozkoumat vzájemné vztahy mezi doslovnými a symbolickými motivy dvou protichůdných jevů. Jejich vzájemná kooperace i rozdílnost je výsledkem rozsáhlého procesu střetávání v rovině mnoha významů. Součástí práce je vymezení základních pojmů "motiv", "temno" a "světlo", jejichž aplikaci sledujeme ve vybraných dílech tak, aby byl jasně patrný rozdíl mezi nimi i bezprostřední spojitost. Práce se zaměřuje na využití popisovaných motivů po stránce lexikální i abstraktně významové. Budeme se zde snažit ukázat jejich četnost, gradaci a vývoj vzhledem k jednotlivým situacím.
Motives of Light and the Darkness in the Work of Alois Jirasek
Keywords: česká literatura; 19. století; Jirásek, Alois; význam; motivy; temno; Czech literature; 19th century; importance; motive; darkness