Analýza mechanického chování drátkobetonů a vláknobetonů - Jirásek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá ověřením vlastností souboru betonů vyztužených ocelovými vlákny a fibrilovanými polypropylenovými vlákny na modelech tunelových obezdívek, kde budou použity různé poměry vláken v betonové matrici. Hlavní váha práce je kladena na experimentální část. Na výrobu zkušebních těles a modelu klenby, návrh betonových směsí a provádění pevnostních zkoušek. Směsi jsou míchány ve dvou skupinách. První skupina reprezentuje klasické metody návrhu betonu, druhá je poměrovým obrazem první. Výsledky pevnostních zkoušek jsou vyhodnoceny a porovnány. Chování klenby je simulováno a ověřeno v softwaru IDA Nexis32. Vše je podloženo fotodokumentací.
The analysis of mechanical behaviour fibre steel fibre reinforced concrete
Keywords: Polypropylenová vlákna; ocelová vlákna; beton; tunelové obezdívky; pevnostní zkoušky betonu; Fiber; steelfiber; concrete; tunnel linings model; strength test of concrete