Sexualita a stáří - Lacinová, Petra (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je teoreticko-průzkumná a zabývá se problematikou sexuality ve stáří. Jelikož je sexualita přirozenou složkou lidské osobnosti a provází nás celým životem, je zcela běžné, že se vyskytuje i ve stáří. Bakalářská práce se v teoretické části zaměřuje na popis stáří a stárnutí a s ním také spojené biologické, psychologické i sociální faktory. Dále popisuje sexualitu a faktory, které ji ovlivňují, jako jsou různé nemoci. V průzkumné části je cílem zjistit pomocí polostrukturovaných rozhovorů, jak staří lidé prožívají sexualitu, co si o ní myslí a kdy v jejich životě nastala největší změna, týkající se jejich sexuality. Zabývá se i otázkou kdy podle seniorů končí sexuální život.
Sexuality and old age
Keywords: sexualita; stáří; stárnutí; vztahy seniorů; intimita seniorů; senioři; sexuality; old age; aging; senior relations; senior intimacy; seniors