Intenzita činnosti vybrané složky integrovaného záchranného systému - Machová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2015)
V bakalářské práci je analyzována výzkumná otázka, zda existuje vztah mezi změnami teploty a četností zásahů Hasičského záchranného sboru ČR. Analýza je provedena pro území Pardubického kraje obsluhovaného Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje. K analýze byla použita data ČHMÚ o průměrných měsíčních teplotách a data z ročenky Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje o počtech jeho zásahů v jednotlivých měsících v období let 2009-2014. Analýza byla provedena pro dva typy zásahů (požáry, technické zásahy) představující cca 3/4 činnosti Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. Použitím jednoduché regresní analýzy a analýzou časových řad využívající bazické a řetězové indexy byla nalezena souvislost mezi vývojem průměrné měsíční teploty a intenzitou činnosti Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. Tato intenzita zpravidla překračuje běžné hodnoty četnosti zásahů v případě průměrných měsíčních teplot pod -2 °C a nad +16 °C.
Performance frequency of a component inside the integrated rescue system
Keywords: Integrated Rescue System; Fire Rescue Service in the Pardubice Region; fire service units; fire; technical support; temperature; Integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje; jednotky požární ochrany; technický zásah; požáry; teplota