Samosíťující latexy s antibakteriálním účinkem a chemickou odolností nátěrových povlaků - Machotová, Jana; Kalendová, Andréa; Pejchalová, Marcela; Danková, Martina; Palarčík, Jiří (Česká společnost chemická, 2020)
Příspěvek se týká snadné výroby samosíťujících akrylových latexových pojiv obsahujících nanočástice na bázi ZnO v roli biocidu. Začlenění nanostrukturního ZnO bylo provedeno během syntézy latexu prováděné technikou semi-kontinuální emulzní polymerace. Pro zajištění kovalentního samosíťování s dihydrazidem kyseliny adipové byl do polymeru kopolymerován diacetonakrylamid. S ohledem na výchozí koncentraci nanostrukturního ZnO (0,5  2 hm. %, vztaženo na monomery) byla sledována stabilita pojiv při skladování a lakařské vlastnosti. Bylo zjištěno, že všechna pojiva obsahující anorganické nanočástice vykazují dlouhodobou stabilitu při skladování a poskytují zesítěné transparentní nátěrové filmy s vysokým leskem. Pojiva syntetizovaná za použití 1  2 hm.% nanostrukturního ZnO (vzhledem k monomerům) poskytovala nátěrové filmy se zvýšenou odolností vůči rozpouštědlům a bakteriostatickým účinkem.
Self-Crosslinking Latexes with Antibacterial Effect and Chemical Resistance of Coatings
Keywords: emulzní polymerace; latex; oxid zinečnatý; biocid; emulsion polymerization; latex; zinc oxide; biocide