Waldorfská škola očima dětí - Semeráková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Tématem bakalářské práce je Waldorfská škola očima dětí. Teoretická část je zaměřená obecně na alternativní školy, jejich druhy, vznik a vývoj. Kapitoly se zabývají odlišností od tradičních škol nebo důvodem, proč vznikly. Dále se práce ve své teoretické části věnuje konkrétně již waldorfské pedagogice, jejímu zakladateli, Rudolfu Steinerovi, a jejímu východisku, antroposofii. Další kapitoly jsou zaměřeny na znaky waldorfské pedagogiky, vzdělávací plán tohoto typu škol a popisem Základní školy Waldorfské Pardubice, ve které byla uskutečněna praktická část. Empirická část vychází z rozhovorů, ve kterých bylo zjišťováno, jak vnímají žáci Základní školy Waldorfské Pardubice specifika waldorfské pedagogiky.
Waldorf school through the eyes of children
Keywords: alternativní školy; waldorfská pedagogika; Steiner, Rudolf; antroposofie; děti; alternative schools; waldorf education; anthroposophy; children