Informovanost pacientů o problematice hypertenze - Vrabková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou informovanosti pacientů s hypertenzí. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na charakteristiku onemocnění, klasifikaci, klinický obraz, diagnostiku, léčbu arteriální hypertenze, doporučení správného měření krevního tlaku a zdravý životní stylu u pacientů s hypertenzí. Průzkumná část vyplývá z rozdaných dotazníků pacientům, kteří se léčí s arteriální hypertenzí v nemocnici krajského typu. K získání informací o informovanosti pacientů o problematice hypertenze bylo použito dotazníkové šetření kvantitativního typu. Ze získaných dat vyplývá, že pacienti s arteriální hypertenzí jsou poměrně dobře informování o problematice hypertenze. Nejčastější zjištěnou chybou u respondentů bylo chybné vymezení hodnot značících hypertenzi, nesprávné informace o zásadách měření krevního tlaku. Na základě zjištěných chyb byl vytvořen informativní leták vlastí tvorby.
Patients awareness of the problematic of hypertension
Keywords: hypertenze; zdravý životní styl; krevní tlak; hypertension; healthy lifestyle; blood pressure