Model pro řízení evakuace - Gubík, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2007)
Tématem této diplomové práce je model pro řízení evakuace. Je zde přiblížen význam krizového řízení, kritické infrastruktury a tvorba evakuačních plánů pro krizové situace. V prvních kapitolách je charakterizováno krizové řízení, trvale udržitelný rozvoj státu jako hlavní cíl krizového řízení, pojetí kritické infrastruktury a cíle její ochrany včetně historického vývoje v USA a ochrany kritické infrastruktury v České republice. Dále je v této práci rozpracován evakuační plán, kde jsou charakterizovány základní pojmy spojené s evakuací, obsah plánu evakuace s plošným zabezpečením evakuace. Tento plán je aplikován na evakuačním modelu pro město Tanvald a jeho okolí. V poslední části jsou zpracovány návrhy a doporučení, které by měly vést ke zvýšení efektivnosti a využitelnosti těchto evakuačních plánů.
Evacuation management model
Keywords: Crisis Management; crisis infrastructure; Evacuation; exceptional events; emergency survival plan; Krizové řízení; Kritická infrastruktura; evakuace; Mimořádné události; nouzové přežití