Vliv druhu dřeva na vlastnosti sulfátové buničiny - Jindra, Petr (Univerzita Pardubice, 1999)
Ve dvou laboratorních diskontinuálních vařácích byly simulovány sulfátové várky typu Kamyr a SuperBatch. Byl vyšetřován vliv čísla kappa na výtěžek várky pro čtyři druhy dřevných štěpků připravených ze dřeva borovice tuzemské, degradované, německé a smrku tuzemského. U získané nebělené buničiny byly stanoveny délka vláken a jejich hrubost. Pro buničinu připravenou varným postupem Kamyr byly proměřeny mlecí křivky.
Influence of wood sorts on properties of kraft pulp
Keywords: sulfátová várka; borové dřevo; smrkové dřevo; buničina; mletí