Právní úprava korporací v novém občanském zákoníku - Vaňkát, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce podává analýzu právní úpravy obecného postavení korporací v novém občanském zákoníku. Podrobnější úprava obchodních korporací je obsažena v zákoně o obchodních korporacích. Nejdříve je prací popsána obecná charakteristika právnických osob, která je dále doplněna o popis jednotlivých obchodních korporací. Práce k analýze využije relevantní judikaturu a dílčí komparaci dosavadní a nové právní úpravy korporací. V závěru je analyzován vybraný zakladatelský dokument.
Regulation of corporations in the new Civil Code
Keywords: právnické osoby; korporace; spolky; obchodní korporace; legal persons; corporation; association; business corporations