Hodnocení tělesné teploty u pacientek podstupujících císařský řez - Badaničová, Dominika; Taliánová, Magda (My University, 2020)
Úvod: Perioperační hypotermie (IPH) v průběhu operačního výkonu s sebou přináší řadu komplikací. Přestože existuje řada dostupných metod sledování tělesné teploty (TT) a přibývá možností aktivního zahřívání v průběhu operace, výskyt perioperační hypotermie je stále častý. Perioperační hypotermie byla v tomto výzkumném šetření chápána jako pokles tělesné teploty pod 36,0 °C, anebo snížení TT během císařského řezu o více jak 0,5 °C s konečnou tělesnou teplotou méně než 36,5 °C. Cíl: Hlavním cílem průzkumného šetření bylo zjistit vývoj TT u klientek podstupujících císařský řez a dále porovnat změny ve vývoji tělesné teploty u klientek aktivně zahřívaných a nezahřívaných. Metodika: TT byla meřena před začátkem císařského řezu, během operace a bezprostředně po jejím ukončení u žen hospitalizovaných ve vybrané nemocnici v roce 2018. Výzkumný vzorek byl tvořen souborem 72 žen, z toho 33 klientek bylo aktivně zahříváno pomocí přikrývek BARRIER EasyWarm a 39 žen nebylo aktivně zahříváno. Výsledky: Perioperační hypotermie byla na konci výkonu zjištěna u 56,41 % nezahřívaných žen a u 18,18 % aktivně zahřívaných žen. Byl prokázán statisticky významný rozdíl ve změně TT v průběhu operace mezi ženami aktivně zahřívanými a nezahřívanými. Po operaci byla u nezahřívaných klientek prokázána signifikantně nižší TT než před začátkem operace. Avšak u aktivně zahřívaných žen se tato změna statisticky významě nepotvrdila. Dále nebyl neprokázán vliv délky operace na změnu TT u zahřívaných žen ani u nezahřívaných žen, ale prokázala se korelace mezi změnou TT a teplotou na operačním sále a to jak u nezahřívaných žen, tak i u aktivně zahřívaných žen. Závěr: Z výsledků tohoto šetření vyplývá, že nežádoucí pokles TT během císařského řezu je častý. Existují různé pomůcky a metody zahřívání (včetně prewarming), jejichž používáním v perioperačním období lze tento trend významně snížit.
Evaluation of body temperature in patients undergoing caesarean section surgery
Keywords: císařský řez; caesarean section; jednorázová samozahřívací rouška; nežádoucí perioperační hypotermie; perioperační péče; tělesná teplota; disposable self-heating veil; unwanted perioperative hypothermia; perioperative care; body temperature