Analýza vzorků ve formě tenké vrstvy pomocí LIBS spektrometrie - Zvolská, Magdalena (Univerzita Pardubice, 2018)
Předkládaná disertační práce je věnována analýze tenkých vrstev pomocí LIBS spektrometrie. V první dílčí části práce je diskutována problematika analýzy práškových vzorků ve formě tenké vrstvy, dále pak vliv optimalizace experimentálních podmínek, vliv formy vzorku a vliv atmosféry v ablační komoře na stanovení F ve vzorcích organických pigmentů. Druhý dílčí cíl je zaměřen na problematiku analýzy kapalin na pevném nosiči. Vzorky šperků s vysokým obsahem Cd byly vyluhovány v simulovaném roztoku lidského potu, tyto výluhy byly následně nanášeny na pevný nosič a následně analyzovány pomocí LIBS spektrometru. V této části práce je diskutován především vliv volby pevného nosiče a optimalizace experimentálních podmínek. Třetí dílčí cíl práce popisuje analýzu ultratenké antikorozní vrstvy s obsahem Cr na ocelovém plechu, jenž analyzovaný prvek rovněž obsahoval. Diskutován je především vliv experimentálních podmínek na analýzu a jejich optimalizace.
Analysis of samples in form of thin layer using LIBS spectrometry
Keywords: LIBS; tenká vrstva; nepřímá analýza kapalin; organické pigmenty; antikorozní vrstva; plech; fluor; kadmium; chrom; optimalizace podmínek; příprava vzorku; LIBS; thin layer; indirect analysis of liquids; organic pigments; anticorrosive layer; metal sheet; fluorine; cadmium; chromium; optimization of conditions; preparation of sample