Děti s hendikepem v prostředí základních škol - Bíšková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce, vychází z vlastního kvalitativního výzkumu autorky a zabývá se otázkami spojenými s inkluzí v českém školství, především inkluzí dětí s mentální retardací. V kapitolách této práce se zabývám důležitými aktéry zapojenými do procesu inkluze, historií inkluze v prostředí českých škol a zjišťuji názory na inkluzi z pohledu pedagogů konkrétní speciální a základní školy. Ve výzkumu byly využity především metody zúčastněné pozorování a polostrukturované rozhovory. V závěrech se ukázala důležitá vzájemná kooperace mezi jednotlivými aktéry - účastníky inkluze.
Children with disabilities at primary schools
Keywords: inkluze; integrace; žáci se speciálními potřebami; novela školského zákona; inclusion; integration; pupils with special needs; amendment of the Education Act