Faktory ovlivňující vnitřní migraci v České republice - Knězáčková Radka (Univerzita Pardubice, 2013)
Přestože migrace je výsledkem rozhodnutí člověka, působí na něj celá řada jevů ekonomických, sociálních i kulturních, které přímo či nepřímo konečné rozhodnutí ovlivní. V historii zkoumání migrace lze vysledovat mnoho modelů, které se snaží zachytit a popsat podněty, které lidi k migraci vedou. Článek vychází především z neoklasické teorie migrace. Ta předpokládá, že hlavním faktorem působícím na rozhodnutí člověka o migraci je mzda. Cílem tohoto článku je potvrdit či vyvrátit hypotézu, zda meziregionální migrace v České republice je ovlivněna výší mzdy v regionu. Součástí článku je určení velikosti vlivu tohoto faktoru a stanovení dalších faktorů, které proces migrace v České republice ovlivňují.
Factors which Influence the Interregional Migration in the Czech Republic
Keywords: čistá míra migrace; determinanty migrace; vnitřní migrace; determinants of migration; interregional migration; net rate of migration