Palladium a jeho využití v automobilovém průmyslu - Novotný Josef; Kampf Rudolf (Žilinská univerzita, 2015)
V dnešní globalizované době je ze strany spotřebitelů tlak na komfort a na spotřebu. Proto je společnost označována jako konzumní, to znamená dnes vyrobit a nejpozději zítra je třeba zkonzumovat vyrobené statky nebo služby. Tento stav je podněcován a vytvářen globalizačními procesy. Právě proces globalizace spustil dopravní průmysl v první vlně v letech 1870-1914. V dnešní době, kdy automobilový průmysl zaujímá významné postavení na trhu a je velmi spojen s velkou spotřebou komodit. Některé z nich se nedají nahradit a považují se za neobnovitelné a mezi ně patří i palladium. Hlavní problém, který se tu objevuje je, že bez existence tohoto kovu nebo případně jeho vyčerpání by se dostal automobilový průmysl do velkých problémů. Cílem článku je proto upozornit na na význam této klíčové komodity v dopravním průmyslu.
Palladium and its use in the automotive industry
Keywords: automobilový průmysl; komodita; palladium; drahý kov; investice; automotive industry; commodity; palladium; precious metal; investment