Stanovení glukózy a sacharózy průtokovou analýzou s elektrochemickou detekcí - Bartoš, Martin; Páčová, Elen; Prchalová, Ivana; Mikysek, Tomáš (BEST Servis, 2016)
Stanovení glukózy je založeno na elektrochemické detekci produktů reakce glukózy s enzymem glukóza oxidázou (GOX). Stanovení sacharózy se prování stejným postupem po její hydrolýze na směs fruktózy a glukózy. Průtokový systém sestával ze dvoukanálového peristaltického čerpadla, dávkovací smyčky a detektoru s porézním grafitem jako pracovní elektrodou. Činidlo (roztok GOx) bylo dávkováno do proudu vzorku. Interferující látky (např. kyselina askorbová), nemají vliv na stanovení, pouze zvýšují proud pozadí. Optimální podmínky jsou: 0,1 M fosfátový pufr o pH 7,0, roztok enzymu 5 jednotek/ml, pracovní potenciál +1.00 V (vs. Ag/AgCl/sat.KCl). Glukózu (sacharózu) lze stanovit v rozmezí koncentraci 10-4 Až 10-2 mol/l.
Determination of the Glucose and Sucrose by FIA with Electrochemical Detection
Keywords: Glukóza; Sacharóza; Glukóza oxidáza; FIA; Elekrochemická detekce; Glucose; Sucrose; Glucose Oxidase; FIA; Electrochemical detection