Filosofické motivy v Komenského Velké didaktice - Šífová, Monika (Univerzita Pardubice, 2014)
Tématem práce jsou filosofické základy výchovy v Komenského Velké didaktice. Pozornost bude postupně věnována těmto třem filosofickým problémům: pojetí lidské přirozenosti, pojetí světa jako "školy Boží moudrosti" a přirozená výchova. Práce se rovněž zabývá otázkou, zda je Komenského filosofie výchovy aktuální i dnes. První kapitola se zabývá filosofickými základy Komenského pojetí přirozenosti, a to především stupňovitosti, novoplatónským motivům, přípravě člověka k věčnosti. V druhé kapitole je pojednáno o Komenského myšlence světa jako školy Boží moudrosti a prostředcích nápravy světa. Třetí kapitola je věnována Komenského filosofii přirozené výchovy a filosofickým aspektům zásady názornosti, především senzualismu.
Philosophical motives in Comenius' Didactica Magna
Keywords: výchova; celistvost; harmonie; Bůh; education; integrity; harmony; God