Riziko popálení v důsledku použití monopolární koagulace - Pavlová Petra; Sedláčková Eva; Taliánová Magda (Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2015)
Příspěvek se zabývá rizikem popálení v důsledku použití monopolární koagulace během operačního zákroku. Při operaci či v bezprostředním obdobípřed a po zákroku mohou nastat i jiné nežádoucí události. Za průběh každé operace zodpovídá celý operační tým. Při nesourodosti týmu a nedodržení doporučujících postupů, mohou vzniknout situace vedoucí k poškození klienta, personálu či technického zázemí. Cílem příspěvku je se zaměřit na riziko perioperačního popálení.Dílčím cílem je navrhnutí vhodných preventivních opatření. K vyhledávání potenciálních rizik a pro nastavování jejich eliminace slouží různé analýzy. Jsou jimi na příklad Failure Mode and Effect Analysis nebo Ishikawa diagram. Z použité Ishikawa analýzy vzešlo, že v prevenci je důležité např. zefektivnění perioperační dokumentace a kvalitní komunikace mezi personálem.
Burning the patient because of use of a homopolar coagulation
Keywords: monopolární; koagulace; neutrální elektroda; riziko; popálení; homopolar; coagulation; neutral electrode; risk; burning