Aplikace shlukové analýzy - Doupovec, Martin (Univerzita Pardubice, 2014)
Shluková analýza je statistická metoda, která se využívá pro rozdělování objektů do skupin na základě jejich podobnosti či nepodobnosti. Diplomová práce se zabývá zevrubným popisem jednotlivých kroků shlukové analýzy a detailně popisuje některé metody a algoritmy hierarchického shlukování, metody rozkladu a algoritmy založené na neuronových sítích a genetických algoritmech. Užití shlukové analýzy je demonstrováno na dvou praktických úlohách. Praktickou část diplomové práce tvoří aplikace pro shlukování dat, která obsahuje algoritmy popsané v teoretické části.
Applications of cluster analysis
Keywords: shluková analýza; hierarchické metody shlukování; metody rozkladu; neuronové sítě; genetické algoritmy; Kohonenova mapa; FGKA; GKMODE; algoritmus k-průměrů; cluster analysis; hierarchical clustering; partitional clustering; neural networks; genetic algorithms; Kohonen map; FGKA; GKMODE; k-means algorithm