Stanovení aktivit desaturáz a elongázy ve VLDL frakci EDTA plazmy diabetiků - Novotná, Veronika (Univerzita Pardubice, 2009)
Předloţená diplomová práce vyšetřuje vztahy mezi glykovaným hemoglobinem a enzymy, lipoproteiny, lipidy a mastnými kyselinami, s cílem přispět k rozšíření poznatků o diagnostice diabetes mellitus. Pro přesnější vyhodnocení jednotlivých vzorků byli pro tuto práci anonymní pacienti rozděleni do tří skupin podle glykovaného hemoglobinu na zdravé jedince, středně nemocné diabetiky a těţce nemocné diabetiky. Jako hlavní analytická metoda byla zvolena plynová chromatografie s pouţitím plynového chromatografu firmy Hewlett - Packard 5890. Po zhodnocení naměřených výsledků lze konstatovat, ţe na řadu našich sledovaných parametrů u diabetiků má značný vliv medikamentózní léčba (např. hypolipidemika vyuţívaná pro léčbu cévních komplikací diabetu). Tento vliv se projevuje tím, ţe některé nasycené a nenasycené mastné kyseliny mají u jednotlivých skupin pacientů opačný průběh, neţ jsme očekávali, aktivita ?9-desaturázy je normalizována a hladiny triglyceridů, LDL- a HDL-cholesterolu se pohybují v referečních mezích.
Determination of desaturases and elongase activity in VLDL fraction of EDTA plasma of diabetical patiens
Keywords: Diabetes mellitus; fatty acids; glycosidic hemoglobin; gas chromatography; treatment; Diabetes mellitus; mastné kyseliny; gylkovaný hemoglobin; plynová chromatografie; léčba