Udržitelný rozvoj Pardubického kraje a jeho modelování - Růžička, Petr (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena udržitelný rozvoj Pardubického kraje a jeho modelování pomocí vícekriteriálního rozhodování. První kapitola charakterizuje udržitelný rozvoj regionů v České republice a Pardubického kraje.Dále jsou zde navrženy indikátory udržitelného rozvoje vhodné pro Pardubický kraj, které jsou rozděleny do tří stěžejních pilířů. V druhé části jsou charakterizovány hlavní metody vícekriteriálního rozhodování, které jsou vhodné pro rozhodování odpovědných orgánů při hodnocení udržitelného rozvoje. Ve třetí části je provedena analýza indikátorů udržitelného rozvoje pro okresy Pardubického kraje a provedeno hodnocení indikátorů v letech 2005 a 2008. Cílem práce je zhodnocení postavení a vývoje udržitelného rozvoje v Pardubickém kraji za pomoci metod vícekriteriálního rozhodování.
The sustainable development of Pardubice region and its modelling
Keywords: Udržitelný rozvoj; indikátor udržitelného rozvoje; vícekriteriální rozhodování; modelování udržitelného rozvoje; Sustainable Development; sustainable development indicator; multiple criteria decisionmaking; sustainable development modeling