Syntéza a charakterizace vanadocenových komplexů s alfa-hydroxykyselinami - Stříbrná, Daniela (Univerzita Pardubice, 2015)
Předkladana diplomova prace je zaměřena na studium interakce vanadocendichloridu, resp. 1,1'-dimethylvanadocendichloridu s alfa-hydroxykyselinami a kyselinou salicylovou. Byla studovana a na zakladě měřeni EPR spekter potvrzena možnost vazebne interakce vanadocenoveho, resp. 1,1'-dimethylvanadocenoveho fragmentu s hydroxy- a karboxylovou skupinou hydroxykyselin ve vodnem prostředi za vzniku předpokladaneho O,O-chelatoveho komplexu. Z methanolickeho prostředi byly izolovany sloučeniny s obecnym vzorcem [Cp2V(O,O-HA)]Cl, resp. [(nano5-C5H4Me)2V(O,O-HA)]Cl, (HA = kyselina glykolova (2a, resp. 2b), mlečna (3a, resp. 3b), jablečna (4a, resp. 4b), vinna (5a, resp. 5b), citronova (6a, resp. 6b), salicylova (7a, resp. 7b). Identita připravenych sloučenin byla potvrzena na zakladě nalezenych molekulovych piků v naměřenych hmotnostnich spektrech.
Syntheses and characterization of vanadocene complexes with alpha-hydroxy acids
Keywords: lomené metalloceny; vanadocendichlorid; O,O-chelátující ligandy; alfa-hydroxykyseliny; bent metallocene; vanadocene dichloride; O,O-chelating ligands; alpha-hydroxy acids