Epigenetika duševních onemocnění - Strnadová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce je zaměřena na epigenetiku, vysvětluje její definici, princip a charakteristiku mechanismů. Dále popisuje tři nejznámější duševní onemocnění, mezi které patří schizofrenie, bipolární porucha a velká depresivní porucha. Druhá část práce se zabývá epigenetickými vlivy na tyto duševní onemocnění.
Epigenetisc of mental diseases
Keywords: epigenetické mechanismy; schizofrenie; bipolární afektivní porucha; velká depresivní porucha; epigenetic mechanisms; schizophrenia; bipolar affective disorder; major depressive disorder