Průzkum atmosféry a výzkum šíření satelitního signálu pomocí radiometrů - Pitaš, Karel (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na využití radiometrů pro sledování stavu atmosféry a pro korekci útlumu počítaného z přijatých dat z družice Alphasat. Pojednává zejména o návrhu, kalibraci, funkčnosti soustavy a korekci dat ze dvou radiometrů umístěných na družicovém spoji. Soustava je tvořena radiometrem v pásmu 11 GHz a radiometrem v pásmu 39 GHz. V diplomové práce byl navržen systém, který umožňuje měření útlumu atmosféry, obsahu vodních par a kapalné vody.
Research of atmosphere and satellite signal propagation using radiometers
Keywords: radiometry; šumová teplota; šumový výkon; integrovaný obsah vodních par ve sloupci; integrovaný obsah kapalné vody ve sloupci; útlum; Alphasat; kalibrace radiometru; radiometers; noise temperature; noise power; integrated water vapor content; integrated liquid water content; attenuation; Alphasat; calibration of radiometers