Pigmenty typu ZnO - CoO - Svoboda, Martin (Univerzita Pardubice, 1996)
Práce se zabývá možností přípravy pigmentů typu ZnO-CoO jako nového zeleného pigmentu. Byly navrženy, ověřeny a rozpracovány podmínky syntézy těchto pigmentů. Byl sledován vliv způsobu přípravy pigmentů, teploty a doby výpalu, vliv výchozí sloučeniny kobaltu a zinku na vybarvení pigmentů typu ZnO-CoO. Získané výsledky potvrdily možnost přípravy oxidu zinečnatého dopovaného kobaltem jako nového zeleného pigmentu. Jeho výrazná barevnost, ekonomické i ekologické parametry jej předurčují k možnému průmyslovému využití.
Pigments of ZnO - CoO type
Keywords: pigmenty; syntézy