Tištěné senzory pro aktivní a inteligentní obaly - Havlíčková, Jana (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá tištěnými senzory se zaměřením na senzory pro potravi-nové obaly. V teoretické části práce shrnuje obecnou charakteristiku těchto obalů, cíle a trendy v oblasti obalových senzorů, krátce se věnuje i legislativním nařízením spojeným s touto problematikou. Největší část se věnuje systémům aktivních i inteligentních obalů, kde je podrobněji rozebráno jejich rozdělení a jsou popsány jednotlivé druhy aktivních a inteligentních prvků. Praktická část je zaměřena na testování senzorů citlivých na amoniak, butylamin a kyslík. Jeden druh senzoru byl natištěn autorem, zbylé senzory byly poskytnuty vedoucím práce nebo byly testovány senzory z produkčního tisku. Diplomová práce porovnává změny barvové odchylky E*ab po vystavení různým koncentracím plynu a hodnotí jejich vlastnosti a potenciální použitelnost v komerční sféře.
Printed sensors for active and intelligent packaging
Keywords: tištěné senzory; potravinové senzory; aktivní obaly; inteligentní obaly; kyslíkové senzory; senzory amoniaku; senzory butylaminu; printed sensors; active packaging; intelligent packaging; oxygen sensors; ammonia sensors; butylamine sensors