Perioperační péče o pacienty podstupující kardiochirurgický výkon s zaměřením na diabetes mellitus - Baldina, Valeriia (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se podrobně zabývá specifiky péče zaměřené na potřeby pacientů trpících diabetem mellitem během perioperačního období. Strukturována je do teoretické a výzkumné části. Teoretická část poskytuje přehled o diabetu mellitu, jeho vlivu na perioperační rizika a komplikace, a také popisuje specifika perioperační péče v kardiochirurgii s ohledem na tyto pacienty. Výzkumná část se zaměřuje na analýzu současných postupů v perioperační péči o diabetiky a identifikuje možné problematické oblasti. Výzkum odhalil, že pacienti s diabetem mellitem čelí v perioperačním období zvýšeným rizikům, což vyžaduje specifické postupy, jako je pečlivá glykemická kontrola, přizpůsobená inzulinová terapie, důkladné preventivní opatření proti infekcím a posílená edukace pacientů. Diskuze ukazuje, že zásadním prvkem je komplexní příprava pacienta před operací, která zahrnuje edukaci v oblasti péče o ránu, výživy a celkového managementu diabetu mellitu. Výsledky výzkumu rovněž poukazují na nedostatky v informovanosti pacientů a nutnost posílit multidisciplinární přístup včetně zapojení diabetologické sestry do edukačního procesu. Diplomová práce přichází s konkrétními doporučeními pro klinickou praxi, která mají za cíl zlepšit výsledky léčby a kvalitu života pacientů s diabetem. Zahrnují zlepšení v edukaci a přípravě pacientů, zvýšenou pozornost na glykemickou kontrolu a individuálně přizpůsobenou inzulinovou terapii, důraz na prevenci infekcí a podporu zdravého životního stylu po operaci. Navrhuje se další výzkum, který by se zaměřil na dlouhodobý dopad těchto zlepšení a hledal optimální frekvenci a metody edukace pro diabetické pacienty, aby bylo možné tyto zjištěné nedostatky efektivně řešit.
Perioperative care of patients undergoing cardiac surgery with a focus on diabetes mellitus
Keywords: diabetes mellitus; pacienti; perioperační péče; koronární bypass; diabetes mellitus; patients; perioperative care; coronary bypass