Závěti jako pramen k rekonstrukci ekonomických vazeb kutnohorských měšťanů ve druhé polovině 15. století - Vokolek, Josef (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickými vazbami kutnohorských měšťanů na základě použití testamentů jako hlavního pramene k jejich poznání. Cílem první teoretické části je pojednat o středověké právní praxi, problematice zkoumání posledních vůlí a popsat teorii tržních zón. V druhé analytické části jsou nejdříve zkoumány kutnohorské pozdně středověké závěti z hlediska seznamů dlužných osob. Na základě obsahu textu a poznání věřitelů a dlužníků autor popisuje socioekonomickou situaci zůstavitelů a pokouší se o rekonstrukci ekonomických vazeb. Spolu s tím je nastíněno možné geografické rozložení dluhů v konfrontaci s obchodními okruhy.
The Testaments as a Source for the Reconstruction of the Economic Relationships of the Burghers of Kutná Hora in the Second Half of the 15th Century
Keywords: 15. století; Kutná Hora; testamenty; měšťané; dluhy; obchod; ekonomické regiony; 15th century; Kutná Hora; testaments; burghers; debts; trade; economic regions