Vliv stavebních spořitelen na finanční trhy - Bartošová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem diplomové práce je analýza a komparace stavebních spořitelen působících na území České republiky, jejich vliv a význam na finanční trhy, uvedení modelového příkladu včetně vlastních návrhů. Teoretická část diplomové práce se zabývá vymezením a fungováním finančních trhů, dále pak jejich strukturou a regulací a v neposlední řadě popisuje jednotlivé subjekty, které zde působí. Jedním z těchto subjektů jsou právě stavební spořitelny, jejichž významu a charakteristice je věnována druhá polovina teoretické části. Praktická část práce je zaměřená na popis jednotlivých stavebních spořitelen působících na území ČR a jejich produktů, dále je zde provedena komparace těchto specializovaných bank za pomocí modelových příkladů určených k rekonstrukci a koupi bytu. Druhá polovina praktické části je poté věnována vlivu stavebních spořitelen na vývoj kurzu akcií mateřských společností. V neposlední řadě je zde vytvořena pasivní investiční strategie, kde investor investuje volné finanční prostředky do vybraných titulů v podobě mateřských společností stavebních spořitelen.
Influence of building savings banks on financial markets
Keywords: finanční trhy; stavební spořitelny; úvěry; akcie; kurzy akcií; pasivní investiční strategie; financial markets; building savings banks; credits; shares; share quotations; passive investment strategy