Chudoba jako sociální problém společnosti - Nedorostová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá problematikou chudoby. Podrobně rozebírá subjektivní míry chudoby, zaměřuje se na koncept chudoby, na její měření a monitorování. Seznamuje s chudobou také z hlediska přerozdělování, standardních postupů a propojením systémů. Zaměřuje se také na metodologické pojetí chudoby v podmínkách České republiky. Pozornost je věnována i chudobě ve světě, boji proti ní a proti sociálnímu vyloučení, rovností příležitostí a možnostmi dalšího celoživotního vzdělávání jako jednou z možností odstranění chudoby. Práce je také zaměřena na problematiku chudoby a přerozdělování v České republice. Seznamuje se současnou situací, se sociálním zabezpečením a sociální strukturou, vztahem chudoby a sociálních dávek a kritérii efektivnosti využívání sociálních dávek.
Poverty as a social problem of society
Keywords: Chudoba; životní minimum; sociální dávky; Nezaměstnanost; sociální zabezpečení; pracovní příležitosti; příjmová nerovnost; Poverty; minimum wage; social security benefit; ünemployment; social security; job opportunities; income inequality