Vliv myorelaxační infuze u pacientů s bolestmi lumbální části páteře - Hájková, Radka (Univerzita Pardubice, 2016)
Teoretická část popisuje anatomii páteře, onemocnění páteře, bolest, její definici, teorie vzniku bolesti, její klasifikaci, diagnostiku, hodnocení a léčbu, prevenci onemocnění, ošetřování pacienta v akutní fázi. Výzkumná část je zaměřena zejména na intenzitu bolesti a míru soběstačnosti pacientů s bolestmi zad. Praktickým výstupem práce je edukační materiál pro pacienty trpící chronickou bolestí zad. Edukační leták - Jak předcházet bolestem zad.
Effect of muscle relaxant infusion in patients with painful lumbar spine
Keywords: bolest; edukace; prevence; infuzní léčba; pain; education; prevention; infusion treatment