Počátky vsi Stíčany (okr. Chrudim) ve světle archeologických nálezů - Novák, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem této bakalářské práce je zpracování hmotných pramenů pocházejících z katastru obce Stíčany v okrese Chrudim. Shromáždění archeologických nálezů zahrnuje i okrajové části sousedních katastrů. Dále jsou zkompletovány a zhodnoceny zprávy z regionální, archeologické a historické literatury. K počátkům středověkého osídlení se nevztahují žádné písemné zprávy. Vzhledem k této skutečnosti je kladen důraz na popis, zpracování a vyhodnocení archeologických artefaktů, které byly získány při povrchových průzkumech. Součástí práce je revize doložených lokalit a fotografická dokumentace současného stavu jednotlivých osídlených poloh. Na závěr je nastíněn vývoj osídlení v raném a vrcholném středověku a Stíčany jsou zařazeny do historických souvislostí. Jejich vývoj je srovnán s obdobnými lokalitami na Chrudimsku.
Origins of the Village of Stíčany (region Chrudim) in the Light of Archeological Findings
Keywords: archeologie; středověké osídlení; Chrudimsko; Stíčany; Hrochův Týnec; povrchový průzkum; keramické střepy; archeology; mediaeval settlement; region Chrudim; Sticany; Hrochuv Tynec; surface survey; potsherds