Komplexní restaurování gotického rukopisu - Nádvorníková, Jana (Univerzita Pardubice, 2018)
Předmětem bakalářské práce je komplexní restaurování latinsky psaného rukopisu z 15. století. Jedná se o knihu s názvem Quaestiones super IV libros Sententiarum Petri Lombardi, která je uložena ve sbírkách Moravské zemské knihovny v Brně. Kniha byla poničena při povodních v polovině 19. století, kdy došlo ke ztrátě začátku knihy včetně přední desky, smrštění pokryvu, k deformaci vazů a znečištění nánosy bahna. Knižní blok byl díky bahnu na mnoha místech slepen a zřejmě v době čištění (nedostatečného) při snaze o rozlepení stran tak dále poničen potrháním a štěpením. Práce obsahuje podrobnou restaurátorskou dokumentaci. Zahrnuje identifikaci díla, typologický a typografický popis, popis poškození, restaurátorský záměr, popis postupu práce, použité materiály a podmínky uložení. Práce také obsahuje chemicko-technologické průzkumy, fotografickou dokumentaci a stručné informace o původu knihy.
The complex restoration of gothic manuscript
Keywords: rukopis; komplexní restaurování; liber catenatus kniha na řetězu; povodeň; Lombardský, Petr; čtyři knihy Sentencí; manuscript; complex restoration; liber catenatus book in chains; flood; Lombard, Petr; four books of Sentenses