Návrh výpočtu propustné výkonnosti traťového úseku v krizových situacích - Novák, Ladislav (Univerzita Pardubice, 1995)
Článek řeší novým způsobem výpočet propustné výkonnosti traťového úseku. Na základě rozsáhlých statistických šetření autor dokazuje, že dobu jizdy tj v traťovém úseku je možno považovat za náhodnou proměnnou s Erlangovýrn rozdělením. Aplikuje pravidlo o 6o mezi minimální a maximální hodnotou náhodné proměnné normálně rozložené na rozdělení Erlangovo. Zároveň zavádí pojem "koeficient polohy středni hodnoty" tohoto rozděleni, který určuje v závislosti na minimální době jízdy i velikost a polohu střední hodnoty doby jízdy. Statisticky dokazuje, že tento koeficient má konstantní hodnotu. Na základě tohoto důkazu odvozuje potom i vztahy pro výpočet parametrů a, b Erlangova rozděleni, které využívá při simulaci provozu. Hodnota minimální doby jízdy je zjišťována pro maximální výkon zvoleného hnacího vozidla na základě pohybové rovnice vlaku. Funkčnost a praktickou použitelnost dokumentuje zpracovaný rozsáhlý počítačový program umožňující výpočty propustné výkonností dokreslovat charakteristikami hromadné obsluhy respektive simulací provozu.
Proposition of calculation line - section - capacity in the riskmanagements
Vorschlag der Berchnung der Leistungsfähigkeit einer Teilstrecke in der Krisissituationen