Teorie her a její aplikace - Kolařík, Jakub (Univerzita Pardubice, 2019)
Na začátku této práce jsou obsaženy a vysvětleny základní pojmy a principy teorie her. Stručně se zabývá antagonistickými hrami s konečně i nekonečně mnoho strategiemi, neantagonistickými konflikty pro kooperativní i nekooperativní strategie. Poté se věnuje řešení umělé inteligence pro piškvorky, reversi a izolaci za použití minimax algoritmu, alfa-beta ořezávání, heuristiky, iterativního prohlubování a transpoziční tabulky. Pro tyto hry také obsahuje aplikaci, ve které je možné si proti AI zahrát jednotlivé hry.
Theory of games and its applications
Keywords: teorie her; strategie; AI; minimax; optimalizace minimaxu; piškvorky; reversi; izolace; game theory; strategy; AI; minimax; minimax optimalization; tic-tac-toe; reversi; isolation