BIODEGRADABILNÍ CHELATAČNÍ PROSTŘEDKY A JEJICH VLIV PŘI BARVENÍ PŘÍMÝMI BARVIVY V TVRDÉ VODĚ - Bayerová, Petra; Burgert, Ladislav; Černý, Michal (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce se zabývá hodnocením vlivu biodegradabilních chelatačních prostředků při barvení bavlny přímými barvivy v tvrdé vodě. Barvení bylo provedeno vytahovacím způsobem vybranými přímými barvivy třídy Saturn. Vybarvení bylo hodnoceno pomocí stupně vyčerpání barvící lázně a objektivním měřením barevnosti na přístroji Hunterlab ColorQuest XE.
Biodegradable chelating agents and their influence in the dyeing by direct dyes in hard water
Keywords: chelatační prostředky; přímá barviva; barvení v tvrdé vodě; chelating agents; direct dyes; dyeing in hard water