Rizikové a protektivní faktory nutrice ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním - Holanová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce shrnuje problematiku vlivu stravovacích zvyklostí na vznik srdečně cévních onemocnění. Zabývá se postoji a názory pacientů po prodělaném infarktu myokardu na způsob stravování. Zároveň na tuto problematiku nahlíží z pohledu zdravých jedinců a tyto názory porovnává mezi sebou. Praktická část práce informuje o průběhu průzkumného šetření, které bylo realizováno mezi pacienty s infarktem myokardu Pardubické krajské nemocnice a zdravými respondenty. Výsledky šetření ukázaly, že způsob stravování pacientů ani zdravých jedinců není zcela uspokojivý. Ke zkvalitnění stravovacích zvyklostí populace by bylo třeba rozvinout především preventivní informační a motivační program.
Risk and protective factors of nutrition of cardiovascular diseases
Keywords: výživa; výživová doporučení; kardiovaskulární onemocnění; Tuky; nutrition; nutritional recommendations; cardiovascular diseases; Fats