Oligopolní struktura bankovního trhu a ziskovost ve vybraných bankovních systémech - Homzová, Klára (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se věnuje analýze oligopolní struktury a ziskovosti ve vybraných východoevropských bankovních systémech. V první části práce jsou definovány základní pojmy teorie oligopolu a měření monopolní síly. Druhá část se věnuje vývoji bankovních sektorů Slovenska, Polska, Maďarska, Slovinska a Chorvatska. Třetí část je již zaměřena na měření koncentrace na bankovních trzích daných zemí a vztah mezi veličinami koncentrací a zisku. Následuje konečné srovnání a vyhodnocení zjištěných závěrů.
Oligopolistic Structure of the Banking Market and Profitability in the Selected Banking Systems
Keywords: banks; bank market; oligopoly; concentration; profitability; banky; bankovní sektor; oligopol; koncentrace; ziskovost