Histopatologické změny v plicní tkáni - Greplová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2022)
Tématem bakalářské práce je popis histopatologických změn v plicní tkáni po působení infekčních agens, jako jsou viry, bakterie a plísně. Dále se práce věnuje změnám po působení neinfekčních částic, kterými jsou například silikátová vlákna tedy azbest. Záněty dolních cest dýchacích způsobené těmito částicemi patří celosvětově mezi jedny z hlavních příčin úmrtí.
Histopathological changes in lung tissue
Keywords: dýchací systém; plíce; zánět; pneumonie; covid-19; tuberkulóza; aspergilóza; azbestóza; respiratory system; lungs; inflammation; pneumonia; covid-19; tuberculosis; aspergillosis; asbestosis