Zjišťování subjektivních změn v polykání - Petržílková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2012)
Potíže s polykáním jsou častým a potenciálně závažným problémem. Diplomová práce má za cíl zjistit prevalenci subjektivně pociťovaných potíží s polykáním u osob starších 65 let v Libereckém kraji a popsat míru jejich závažnosti. Tuto oblast se snaží objasnit pomocí zahraničního nástroje Eating Assessment Tool (EAT-10). Předkládaná magisterská práce se skládá ze dvou větších celků. V první části jsou představeny teoretické poznatky, které byly o daných tématech již publikovány. Teoretická část se zabývá jednak problematikou polykacího aktu, pojednává o diagnostických metodách, nechybí ani kapitola věnovaná změnám v polykání, které vznikají ve stáří, dále jsou zde popsána jednotlivá onemocnění spojená s těmito potížemi a opomenuta není ani část o ošetřovatelské péči. Poslední kapitola pojednává o dosavadním výzkumu v této oblasti. Druhý celek této práce je tvořen samotným výzkumným šetřením. Tato část je zaměřena na statistické vyhodnocení jednotlivých položek nástroje EAT-10, dále se zaměřuje na hledání odpovědí na výzkumné otázky, testované hypotézy a klinickou významnost pro praxi. Předmětem výzkumu je snaha upozornit na problematiku potíží při polykání u seniorů. Cílem je poskytnout informace o významu subjektivního vyšetření polykací funkce (např. pomocí EAT-10).
A detection of subjective changes while swallowing
Keywords: polykání; poruchy; screening; Mini-Cog; subjektivní hodnocení; EAT-10; swallowing; disorders; subjective evaluation