Otázka revize religionistických pojmů na příkladu tzv. Cyber Religion - Krcha, Martin (Univerzita Pardubice, 2008)
Záměrem této práce je tázání se po možnosti revize religionistických pojmů na příkladu fenoménu cyber-religion, jakkoliv se tento fenomén může jevit nestálým, stejně jako se může jevit nestálé každé téma, uvozené prefixem cyber. Text se pokouší charakterizovat statut religionistiky v kulturní situaci, která se přibližuje postmodernímu způsobu pohledu, a to přes popis kyberprostoru (kyberkultury) a některých (kvazi)religiózních jevů s ním souvisejících, a to tak, aby bylo možné přes tyto výpovědi formulovat (nebo se pokusit formulovat) požadavky na religionistiku odtud plynoucí. Účelem práce pak není podat nějaké vyčerpávající odpovědět (nebo koneckonců: nutně jakoukoliv odpověď); text je spíše o způsobu hledání možnosti (nebo možností), jak se tušení případné odpovědi alespoň přiblížit.
Possible revision of the terms in the study of religion: example of "Cyber Religion"
Keywords: RELIGIONISTIKA; cyberspace; cyber-religion; Terminologie; religious studies; terminology