Svět vody a větru v energetice - Růžičková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se zabývá využitím vodních a větrných obnovitelných zdrojů v energetice. Seznamuje nás s historií a základním principem fungování vodních a větrných elektráren. Dále zpracovává otázku dopadů stavby a provozu těchto elektráren na životní prostředí. V poslední části práce jsou uvedeny praktické realizace jedné malé vodní elektrárny a jedné malé větrné elektrárny pro porovnání jejich vlivů na životní prostředí a ekonomických aspektů.
The world of water and wind in energetics
Keywords: vodní elektrárny; větrné elektrárny; životní prostředí; alternativní zdroje energie; energie moře; přílivové elektrárny; energetika; hydroelectric power station; wind power station; environment; alternative sources of energy; ocean energy; tidal power station; energy