Příčiny regionálních rozdílů v úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění - Jindrová, Pavla; Pacáková, Viera; Vaníčková, Žaneta (Mendelova univerzita v Brně, 2019)
Kardiovaskulární onemocnění (KVO) jsou hlavní příčinou úmrtí ve většině zemí OECD. Databáze "OECD Health Statistics 2017" nabízí nejkomplexnější zdroj srovnatelných statistik o zdraví a zdravotních systémech v zemích OECD. V oblasti zdraví a zdravotní péče existují obrovské rozdíly mezi zeměmi i mezi regiony. Rovněž úmrtnost v důsledku kardiovaskulárních onemocnění je v jednotlivých zemích značně odlišná. Většina zemí OECD publikuje data týkající se rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, ať už to je podíl kuřáků v populaci, konzumace alkoholu nebo nadváha a obezita. Cílem tohoto článku je na základě souboru ukazatelů KVO, rizikových faktorů KVO, kvality zdravotní péče a sociální situace ve vybraných zemích OECD pomocí aplikace vybraných vícerozměrných statistických metod identifikovat a kvantifikovat příčiny, které způsobují významné rozdíly v úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění.
Causes of Regional Differences in Cardiovascular Mortality
Keywords: Kardiovaskulární onemocnění; porovnání; úmrtnost; rizikové faktory; vícekriteriální metody; Cardiovascular diseases; comparison; mortality; risk factors; multidimensional methods