Stavebněhistorický průzkum zámku v Čížkově u Pelhřimova - Vítů, Radka (Univerzita Pardubice, 2010)
Tématem této diplomové práce je stavebněhistorický průzkum zámku v Čížkově u Pelhřimova. Práci otevírá krátký úvod a část věnovaná přírodním podmínkám v okolí Čížkova. Pak následuje třetí kapitola, kde se seznámíme s dějinami Čížkova a jeho majiteli. Do této kapitoly zahrnu i dějiny vesnice dle písemných materiálů, kam spadá sídelní vývoj vesnice, který s dějinami Čížkova úzce souvisí. V následující kapitole Novodobé osudy zámku jsem mohla využít "oral history" díky Ivanu Liebzeitovi a Sentě Kilianyové, kteří na zámku v Čížkově prožili své dětství. Tomuto tématu pomohly i výpovědi starých fotografií a pohlednic. Nejstížnější kapitola pojednává o architektonickém rozboru budovy, který je založen na podrobné identifikaci a popisu jednotlivých stavebně - konstrukčních prvků zámku. Následující kapitoly se věnují shrnutím stavebního vývoje, památkovým hodnocením a možnostmi úprav zámeckého objektu. Výsledky výzkumu jsou uvedeny v závěru.
The Architectural and Historical Investigation of Čížkov Castle nearby Pelhřimov
Keywords: Čížkov; Pelhřimovsko; zámek; stavební vývoj; Castle; achitectural development