Mentální retardace v klinické genetice - Matoušová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou mentální retardace, její charakteristikou, výskytem v moderní populaci a příčinami jejího vzniku se zaměřením na genetickou podstatu. Dále se v práci popisuje klinická a molekulárně genetická diagnostika mentálních retardací a v neposlední řadě se věnuje i možné léčbě či zkvalitnění života u takto postižených jedinců.
Mental retardation in clinical genetics
Keywords: geny; chromosomy; mentální retardace; nespecifická X-vázaná mentální retardace; mutace; syndrom; dědičnost; diagnostika; genes; chromosomes; mental retardation; nonspecific X-linked mental retardation; mutation; syndrome; heredity; diagnostic